Wikipedia – en av världens största webbplatser

 

Ingen har väl lyckats undgå det digitala fenomenet Wikipedia? Wikipedia är ett digitalt och webbaserat uppslagsverk, vars innehåll kan skapas och ändras av sina egna användare. Sajtens artiklar, även kallat för wikis, finns på över 243 olika språk, varav 13 av dessa språk har över en miljon wiki-artiklar. Den engelskspråkiga versionen är inte helt oväntat den största, följt av den svenskspråkiga versionen. Den svenskspråkiga wikipedian har idag över tre miljoner artiklar.

Historien om Wikipedia


Wikipedia är minst sagt en framgångssaga, men när, hur och var startade det? Historien om Wikipedia tar sin utgångspunkt i 2001, då Jimmy Wales och Larry Sanger lanserade den digitala uppslagsboken. Bara året innan hade de försökt sig på att starta Nupedia – en liknande sajt med fritt innehåll, men som granskades hårt av experter inom artiklarnas olika områden. De begränsningar som detta medförde fick Wales och Sanger att vända sig till den redan skapade wikitekniken, det vill säga webbplatser med sidor som kan ändras direkt i gränssnittet och av vem som helst av sidans besökare. Wikipedia fick stor uppmärksamhet direkt vid lanseringen, och innan årets slut hade den från början enbart engelskspråkiga sidan artiklar på 18 olika språk, däribland japanska och katalanska. Wikipedia är idag en av världens största webbplatser och år 2016 fyller sajten 15 år.

Wikipedia och diskussionen om källkritik

Hww-coverIdag vänder sig miljontals människor Wikipedia för att söka information. Hur kan man då avgöra om en artikel som man läser på Wikipedia faktiskt är helt sanningsenlig? Det går givetvis inte, men det finns några saker man kan tänka på. Det är till att börja med bra att veta om att artiklar på Wikipedia kan vara av skiftande kvalitet, och en enskild bedömning bör alltid göras om informationen ska användas i vissa sammanhang, till exempel inom studier och forskning. Det är alltid bra att ögna igenom de källor som wiki-artikeln hänvisar till. Förutom detta antas följande punkter indikera på en hög sanningsfaktor hos en wiki-artikel: många (trovärdiga) källor, inga varningar i form av “källa behövs”, många redigeringar och uppdateringar av artikeln samt en statusmarkering i form av en guld-, silver-, eller grönfärgad stjärna. Dessa indikerar på att flera läsare har berömt eller “godkänt” artikeln.

Leave a Reply

mts_best