Lunarstorm – 00-talets Facebook

Lunarstorm var en gång i tiden Sveriges största webbcommunity, med 1,2 miljoner medlemmar. Det var också en av Sveriges mest besökta webbplatser. Lunarstorm fungerade på många sätt så som Facebook gör idag, med den skillnaden att de flesta inte använde sina egna namn, utan alias. På Lunarstorm kunde varje medlem skapa sin egen profilsida – sitt ”krypin”, som det kallades – och skicka meddelanden till andra medlemmar. Lunarstorm hade också en rad andra funktioner, vars syfte delvis var att finansera sajten, eftersom medlemskapet var gratis. Ett exempel var Lunarstorms eget kontantkort till mobilen, som kallades Vrål, och Lunarstorm Pro, som erbjöd vissa specialtjänster för betalande medlemmar. Lunarstorm Pro lanserades under 2002, och det förändrade helt genomslagskraften och de ekonomiska förutsättningarna för Lunarstorm, och gjorde att det kunde utvecklas betydligt. Lunarstorm kunde också tjäna pengar tack vare flera olika samarbetspartners, till exempel OLW som sponsrade tjänsten RajRaj på Lunarstorm, som var ett slags fotoalbum där medlemmarna kunde lägga upp festbilder. Andra sponsorer under årens gång var till exempel Arla, Electronic Arts, Loka, McDonald’s, Coca Cola och Sveriges Radio.system-1527683_960_720

Lunarstorms historia tog sin början år 1996, då Rickard Ericsson skapade den första digitala mötesplatsen i Norden, som han kallade Stajl Plejs Community. Driften av sidan övertogs den 1 januari år 2000 av Lunarworks, som då var ett nystartat bolag, och samtidigt bytte sajten namn till Lunarstorm. Namnet kom från det användarnamn som Ericssons flickvän hade haft på Stajl Plejs. Redan ett år senare hade Lunarstorm 600 000 medlemmar.

Runt år 2008 och 2009 började dock Lunarstorm att sjunka i popularitet, och antalet medlemmar minskade, något Lunarstorm själva menade berodde på ökad konkurrens från andra webbsidor som riktade sig till ungdomar. Lunarstorm lades till slut ned den 8 augusti år 2010.

Även om Lunarstorm inte längre finns kvar idag, finns det gott om andra internetcommunityn där man kan fördriva tiden på internet – Facebook, Instagram och Youtube, för att bara nämna några. Om man vill sitta skönt medan man surfar på alla dessa sajter måste man se till att ha en bekväm soffa hemma. På Furniturebox.se hittar du ett stort utbud av soffor, så att du kan hitta en som passar just dig.

Leave a Reply

mts_best