Affiliate marketing, vad är det och hur fungerar det?

Affiliate marketing eller affiliation betyder marknadsföring via partnerskap och innebär att du som ägare till en hemsida får betalt för varje produkt som säljs via slussning från din webbsida. Det vanligast förekommande är annonser, så kallade banners, som ofta syns på diverse hemsidor. En annan metod är att länka direkt i text, exempelvis vid produktrecensioner där man länkar till återförsäljaren av den testade produkten. Grundidén är densamma. Företagen köper inte en annonsplats utan betalar en prestationsbaserad lön, vanligtvis 1-10% av försäljningspriset för varan som genererats, eller i vissa fall för antalet sidvisningar där annonsen förekommer.

Om det generar några pengar för ägaren till webbsidan eller inte beror helt på trafikflödet och ofta även på relevansen av produkten. Att till exempel ha en banner som länkar vidare till damunderkläder säljer inte lika bra på en webbsida om trafikregler som på en modeblogg.

Internet kryllar av hemsidor som beskriver hur du tjänar pengar via affiliate men faktum är att endast ca 1% tjänar nog med pengar för att livnära sig på detta. Ungefär 90% av alla som försöker sig på detta tjänar ingenting alls eller en obetydlig summa.

Affiliate är idag den vanligaste marknadsföringsformen som erbjuds till gemene man att själva kunna tjäna en hacka och det är kanske inte så konstigt med tanke på att företagen betalar dig först när du har tjänat pengar åt dom.

Det kanske mest kända exempel på en amatörhemsida som har genererat mycket pengar på kort tid är The million dollar homepage som skapades i augusti 2005 av en student, Alex Tew, som ville tjäna pengar till sin utbildning genom att skapa en hemsida med 1 miljon pixlar och sälja varenda pixel som reklam för 1 dollar styck. Redan i Januari 2006 såldes de sista pixlarna och Tew hade då tjänat över 1 miljon dollar på mindre än 5 månader.

Leave a Reply

mts_best