Netikett – vett och etikett på webbplatser

Vett och etikett kan beskrivas som oskrivna regler som dikterar hur man bör bete sig i olika situationer på ett sätt som uppfattas som artigt och socialt acceptabelt. Hur dessa oskrivna regler ser ut varierar stort beroende på i vilket land, vilken kultur och vilken situation man befinner sig i. En av dessa situationer är internet, och även när man surfar på olika webbplatser och interagerar med andra människor via nätet finns således oskrivna regler om hur man bör agera och bete sig, som brukar kallas för netikett.

En stor del av dessa regler kan sammanfattas med att man bör bemöta andra så som man själv skulle vilja bli bemött på internet. Den relativa anonymitet som internet erbjuder kan ibland leda till att människor där uttrycker sig på ett sätt som de aldrig skulle göra i verkliga livet, men om man vill följa netikettens oskrivna regler ska man med andra ord akta sig för det. För att undvika att man skriver något förhastat på internet, som man sedan får ångra (oavsett om det är i ett mejl, ett meddelande till någon på sociala medier eller en allmän, publik status) kan det vara bra att låta texten ”vila” en stund innan man publicerar den. På det sättet får man en stund på sig att lugna ner sig om man är arg, och tänka över om man verkligen vill att det man skrivit ska synas för alla på internet.iphone-1283665_960_720

Netikett kan ibland också överlappa vett och etikett i verkliga livet. Det gäller till exempel frågor som rör när det är artigt eller inte att använda internet. Om man sitter och äter middag tillsammans med vänner eller med en dejt är det till exempel en oskriven regel att det inte är okej att plocka upp mobilen för att surfa på sociala medier. Vid andra tillfällen handlar det mer om sunt förnuft att man inte surfar på mobilen, till exempel när man ligger i badkaret – då riskerar man både att förstöra sin mobil och att skada sig själv. Om du älskar att slappna av i badkaret utan din mobil eller annan teknologi, men du inte har ett badkar ännu, ska du gå in på Buildor.se. Där hittar du ett stort utbud av billiga badkar, så att du kan ta en lugnande paus från tekniksamhället – och från netiketten – i ett varmt bad.

Leave a Reply

mts_best