Olika webbläsare

Förutsättningen för att man ska kunna utforska internets alla webbsidor är att man har tillgång till en webbläsare. Vilken webbläsare man använder är i högsta grad beroende av personliga preferenser, även om många helt enkelt använder den webbläsare som följer med operativsystemet.

I Windows fall är den webbläsaren numera Microsoft Edge, efter att den ersatt Internet Explorer som Microsofts standardwebbläsare. Detta skedde i och med att Windows 10 släpptes i augusti 2016. Edge är också standardwebbläsare till Windows 10 för mobiler och Xbox One-spelkonsolerna. Trots detta har Edge hittills en mycket liten andel av marknaden för webbläsare, då endast drygt 3 procent av världens datoranvändare använder sig av Edge för att surfa. Dess föregångare, Internet Explorer, har en betydligt högre andel, på drygt 10 procent, vilket antyder att en anledning till att Edge inte har många användare är att många fortfarande inte har uppgraderat till Windows 10.browsers-1265309_960_720

Om man vill använda en annan webbläsare än Edge måste man ta eget initiativ och ladda ned någon av de alternativa webbläsare som finns tillgängliga. En sådan är Google Chrome, som sedan den släpptes 2008 har blivit en av de mest använda webbläsarna i världen. Faktum är att Google Chrome enligt en statistisk uppskattning från 2016 innehade en marknadsandel på 63 procent för webbläsare på datorer, och en marknadsandel på 50 procent för alla typer av plattformar. Det sistnämnda beror till stor del på att det är den mest populära webbläsaren för smartphones, sett till hela världen.

En annan alternativ webbläsare, som inte är lika populär som Google Chrome men som ändå har sina anhängare, är Opera. Opera utvecklas av ett norskt företag vid namn Opera Software ASA, och har sitt ursprung som ett forskningsprojekt hos Telenor. Idag finns Opera översatt till 61 olika språk, och är tillgänglig för fler än åtta olika operativsystemsplattformar.

För att kunna använda webbläsare som Edge och Chrome är dock förutsättningen att man har en dator med ett operativsystem, till exempel Windows. Det är också viktigt att man har tillgång till riktiga ”windows”, det vill säga fönster, eftersom det kan vara skadligt för hälsan att tillbringa mycket tid framför en datorskärms ljus utan naturligt dagsljus. Du hittar fönster för alla smaker på Skanskabyggvaror.se. Datorer och Windows måste du dock köpa någon annanstans.

Leave a Reply

mts_best