Söksidan Google

Google är den kanske mest kända sökmotorn som finns på nätet. Företaget Google är ett internetföretag som tillhandahåller flera olika tjänster, bland annat sökmotorn. Detta företag grundades redan år 1998 och har sedan dess vuxit mer och mer för varje år. Från början stavade de Google med ett utropstecken efter namnet i loggan, men detta ändrades sedan och utropstecknet togs bort. Över 90% av sökningarna som görs i Sverige idag sker via sökmotorn Google. År 2003 upptogs också ordet googla i nyordslistan från svenska Språkrådet, och år 2013 togs även ordet ogooglebar upp. Att googla betyder helt enkelt att söka efter något med hjälp av Google, och att något är ogooglebart betyder att det inte kan hittas via Google eller annan sökmotor. När Google lanserades som sökmotor hade den flera unika funktioner, bland annat en rättstavningskontroll och möjligheten att låta användaren söka i Usenetarkivet. Möjligheten att söka i detta arkiv finns fortfarande inte hos andra sökmotorer,

Vad söker man efter?

Varje dag görs ungefär 55 miljoner sökningar av svenska folket. Det leder till att några ord söks mer än andra.Varje år har det under de senaste åren skapats topplistor över de ord som svenska folket googlat allra mest. svenskarnas populäraste sökningar 2017 var mycket varierande. I den absoluta topplistan kan man finna ord som fidget spinner, och även den norska serien Skam. Dessutom har metoo-kampanjen bidragit till att namn som Lotta Bromé, Martin Timell och Fredrik Virtanen googlats mycket under året. Svenskarna har också googlat mycket om melodifestivalen, samt hockey-VM och fotbollsmatchen mellan Sverige och Italien. Det är ganska spännande att följa hur de svenska trenderna ändrar sig från år till år. Bland specifika ämnen har man till exempel kunnat se att ord som picklad rödlök och chokladboll ökat rejält i sökfrekvens under 2017. Genom att studera vilka ord som svenskar sökt på kan man också se vilka trender som varit aktuella under tidigare år. Man kan till exempel se att slime varit populärt under 2017 och att många varit intresserade av varför man firar påsk.

Vad kan sökmotorerna hjälpa till med?

Om man behöver få reda på något kan man verkligen hitta det mesta via sökmotorn Google. Om man till exempel vill veta något om högskoleprovet kan man söka efter det. Hpguiden är en populär sida som ofta används och som kommer upp bland toppresultaten när man söker på Google. Man kan också söka efter olika nyckelord om man letar efter en sångtext. I de fall man söker efter något men inte vet hur det stavas kan man använda sig av den stavning man tror är rätt. Google erbjuder då en rättstavningskontroll som ger sökaren fler alternativa stavningar att välja bland. Google är också en sökmotor som låter användaren söka i dokument som lagts upp av andra användare och det kan vara mycket användbart om man söker efter noter, skolarbeten eller olika inspirationskällor. Google finns också på flera olika språk så om man inte hittar det man söker på svenska kan man också prova på något annat språk, och även där finns det rättstavningskontroll.

Leave a Reply

mts_best