Vad är detta? Konstigheter på internet

Nätet består av mer eller mindre användbara hemsidor. Vissa av dem är konstigare än andra. Här ska vi titta på några av dem, men förvänta dig inga konstiga personliga hemsidor här – à la Geocities 1999. Alla sidorna här är så gott som värdelösa, men de bygger ändå på idéer som på något sätt är smått briljanta.

På tal om år 1999. Det var ett tag sedan, närmare bestämt 20 år sedan när detta skrevs. Då var pappersalmanackor fortfarande det dominerande sättet att föra kalender på. Vi vill mena att det fortfarande kan fylla ett syfte att rent fysiskt skriva ned viktiga händelser, inte minst om du vill försäkra dig själv mot kraschade hårddiskar och annat digitalt strul. Du kan hitta ett fabulöst sortiment av fysiska almanackor av alla de slag hos Office Depot, en av Europas ledande kedjor för kontorsmateriel.

The Collective Unconscious

Den här märkliga hemsidan har ett enda syfte: att spåra och redovisa exakt hur mycket tid alla besökare på hemsidan kollektivt slösat bort genom att besöka den. I det syftet har hemsidan utrustats med ett antal räknare. Den huvudsakliga visar hur mycket tid som slösats bort sammanlagt. Sen finns räknare som visar hur mycket tid du bidragit med, hur många som slösar bort sin tid just nu och hur mycket du slösat bort under pågående session. Användbart!

Feeling Unlucky

När du gör en sökning på Google har du möjlighet att trycka på en knapp märkt ”Feeling Lucky”. Den tar dig till det första sökresultatet utan att ladda de andra. Hemsidan Feeling Unlucky är raka motsatsen. Sök på vad som helst och Feeling Unlucky tar dig till det absolut sista sökresultatet. Hemsidans tagline lyder ungefär (fritt översatt): utforska nätets bottenskrap. Är det användbart? Inte det minsta. I bästa fall rätt intressant? Ja.

Lone Comment

En hemsida som låter dig skriva en kommentar som alla besökare efter dig måste se. Det geniala är att du för att kunna skriva en ny kommentar måste betala en summa pengar, närmare bestämt mer än vad föregående kommentator betalade. Om du har någonting du bara måste säga: ”put your money where your mouth is” som de säger på engelska.

Will Robots Take My Job?

Att AI blir mer och mer avancerad och att det kommer att leda till att många jobb i framtiden kommer att skötas av robotar vet vi. Beroende på hur du ser på saken kan den här sidan vara en av de i vår genomgång som gör störst nytta. Idén är enkel: skriv in vad för typ av jobb du har och få reda på den kalkylerade risken för att en robot kommer att ta över det. Risken för att en robot ska ta över mitt jobb? 4%! Hoppas du är lika lyckosam.

Leave a Reply

mts_best